Teszteljen a PM?! - Nitrowise

2019/03/18

Teszteljen a PM?!

A napokban újra megkaptam a kérdést, hogy „mennyit töltsön teszteléssel egy projekt manager?… vagy egy Product Owner?” PM-ként fogom most aposztrofálni. Agile fanok sorry… A bejegyzés főleg oda szól, ahol a klasszikus projekt manager pozícióval operálnak.

Azt válaszoltam: nulla, semmi, nada. Egyetlen percet se töltsön PM (PO) teszteléssel! 

Persze a rendszeres demó eseményt tekinthetjük a QA rendszer elemének (is!). De nem győzőm hangsúlyozni, hogy QA tekintetben a demó az utolsó utáni védvonal; súlyos hanyagság rá hagyatkozni!  

Tapasztalataim és felméréseim napi 2-3 óra tesztelést mutatnak PM-ek részéről. Ennek intenzitása erősen nő átadási, release, mérföldkő események környékén… MIÉRT?!

Ez a tesztelési erőfeszítés szinte kizárólagosan manuális tesztelésre megy el. „Megnézem én is, mielőtt az ügyfél kezébe adjuk…” MIÉRT?!

Ez a működés olyan mélyen ivódott bele a PM-ekbe, hogy maguk is a munka természetes részének tekintik. Sőt! A főnökeik még el is várják, mondván „Igen, a felelős PM ilyen, és kezébe veszi a tesztelést!” MIÉRT?!

A PM oldali tesztelés azonnali abbahagyása mellett rengeteg érv szól. 

Az első (mindig!) gazdasági: mi az a Cost of Delay, amit elszenved a projekt, mert a PM, ahelyett, hogy a lehető legértékesebb termékelemekkel, a stakeholderekkel, a piaci performanciával, a folyamatok optimalizálásával foglalkozna, azzal pazarolja a drága idejét, hogy manuális teszteket ismételget.

A második, harmadik és sokadik érv: elképesztő mennyiségű könnyen és olcsón bevethető eszköz létezik, hogy a tesztelést automatizáljuk. Ez ma már bőven nem a fejlesztők speciális tudásának fellegvára. Kifejezetten PM barát pl.: https://www.qashot.com/  és még sokan mások.

Szükséged lenne egy jó Agile Coachra vagy Scrum Masterre?

Tornai Balázs on Email
Tornai Balázs

Címkék


Még érdekelhet ez is...

Beléptető rendszer megvalósítása AWS szolgáltatások használatával

Beléptető rendszer megvalósítása AWS szolgáltatások használatával